سیاهچالهای در حال بلعیدن ۴۰ برابر سریعتر از حد انتظار، کشف شد

ستارهشناسان با استفاده از تلسکوپ جیمز وب (JWST) سیاهچالهای در جهان اولیه کشف کردهاند که به شکلی بیسابقه در حال بلعیدن ماده است؛ سرعت بلعیدن این سیاهچاله، که LID-568 نامگذاری شده، ۴۰ برابر بیشتر از حد نظری ممکن تخمین زده شده است.
این سیاهچاله که فقط ۱.۵ میلیارد سال پس از بیگبنگ تشکیل شده است، توجه بسیاری را به خود جلب کرده و سریعترین سیاهچاله شناختهشده در جهان اولیه لقب گرفته است. به نظر میرسد این سیاهچاله از مرز «حد ادینگتون» - که یک سیاهچاله بر اساس آن میتواند به حداکثر جرم خود برسد - عبور کرده و در حال جذب جرم با سرعتی بیسابقه است.
حد ادینگتون چیست؟ حد ادینگتون یک مفهوم فیزیکی است که بیان میکند سیاهچالهها تنها میتوانند تا حد مشخصی جرم را جذب کنند. فراتر رفتن از این حد، به دلیل فشار تابشی مانع جذب بیشتر ماده میشود. اما به نظر میرسد سیاهچاله LID-568 موفق شده است از این محدودیت عبور کند و در یک بازه زمانی کوتاه جرم زیادی را به دست بیاورد.
محققان با استفاده از JWST، که در محدوده مادون قرمز فعالیت میکند، به بررسی کهکشانهایی با تابش اشعه ایکس بسیار قوی پرداختهاند که پیشتر توسط رصدخانه چاندرا کشف شده بودند. این تابشهای قوی عموماً با سیاهچالههای فعال مرتبط هستند. یافتهها نشان میدهد که LID-568 با خروجیهای گاز بسیار پرسرعت و بزرگ احاطه شده که ناشی از یک دوره بلعیدن شدید است. به احتمال زیاد، این تغذیه سریع به این سیاهچاله جرم عظیمی داده است.
معمای بزرگ سیاهچالهها در جهان اولیه این کشف نشان میدهد که سیاهچالهها میتوانند حد ادینگتون را نادیده بگیرند و در مدت زمان کوتاهی جرم زیادی جذب کنند. این میتواند به ستارهشناسان کمک کند تا معمای سیاهچالههای غولآسا را که JWST در جهان اولیه کشف کرده است، حل کنند. تیم تحقیقاتی به سرپرستی «هیون سو»، قصد دارد مطالعات بیشتری را روی این سیاهچاله با JWST انجام دهد تا فرآیندهای احتمالی دیگری را برای این رشد فوقالعاده شناسایی کند.